BORDO BULAMACI... | |
BORDO BULAMACI Bordo Bulamacı Hazırlama Tekniği Bordo Bulamacı plastik veya ahşap kaplar tercih edilerek hazırlanmalıdır. Asit karakteri nedeniyle teneke veya madeni kaplarda hazırlanması iyi sonuç vermemektedir. Bordo Bulamacının Hazırlanması Bordo bulamacının dozu kullanılacağı zamana göre değişmektedir. Meyve ağaçlarına sonbahar ve ilkbaharda uygulanacak koruma amaçlı genel kullanım dozları % 1 ve % 2’liktir. %1'lik Bordo Bulamacı Hazırlanışı
Öncelikle 50 ve 100 litrelik olmak üzere iki ayrı varile ihtiyaç vardır. 50 litrelik varilde 1 kg. göztaşı eritilir. Bakır sülfat suda zor çözündüğü için 24 saat önce suya bırakılmalıdır. Şayet suda hemen çözünmesi istenirse toz haline gelinceye kadar öğütülmesi gerekmektedir. ½ kg. sönmemiş kireç başka bir yerde azar azar dökülen ılık suda eritilerek söndürülür. Daha sonra 100 litrelik diğer varile süzülerek aktarılır ve su ilâvesi ile 50 litreye tamamlanır. Daha önce hazırlanan 50 litrelik göztaşı eriyiği ise 100 litrelik varilde bulunan 50 litre kireçli su üzerine yavaşça dökülür ve devamlı olarak ağaç sopa yardımı ile karıştırılmak suretiyle çivit mavisi renginde bulamaç elde edilir. Böylece % 1’lik 100 litre 'Bordo Bulamacı' hazırlanmış olur.
Bordo Bulamacının Hazırlanması Bordo bulamacının hazırlanmasındaki son aşama ise hazırlanan göztaşı eriyiğinin kireç eriyiği üzerine dökülmesidir. Şayet kapta eksiklik görülürse normal su ilave edilerek 100 litreye Tamamlanır. Kireçli su kesinlikle göztaşı eriyiği üzerine dökülmemelidir. Diğer Oranlarda Bordo Bulamacı Hazırlanışı %.1, %1.5, %2, %3, %4 ve %5’lik 100 litre bordo bulamacı hazırlamak için gerekli madde ve malzemeler aşağıda verildiği şekildedir. % 1’lik Bordo Bulamacı İçin 1,000 G. Göztaşı ve 0,500 G. Sönmemiş Kireç Ancak sönmemiş kireç yerine sönmüş kireç kullanılmak istenirse yukarıda verilen kireç miktarı iki katına çıkartılmalıdır. Bordo Bulamacının Kontrolü Usulüne uygun olarak hazırlanan bordo bulamacının hafif mavi renkte, nötr veya alkali olması arzu edilir. Kirecin az olması ya da kalitesiz olması durumunda ise kontrol yapılmazsa faydalı olmak yerine zararlı olacağı asla unutulmamalıdır. Ayrıca tek başına kullanıldığında göztaşı eriyiğinin oldukça yakıcı olduğu ve bu nedenle de kullanırken dikkatli olunması gerektiği unutulmamalıdır. Bu amaçla, yani asitliği gidermek için ise kireç kullanılmaktadır. Kireç Oranı Kontrolü Hazırlanan bulamaçtaki kireç miktarının az ya da çok olduğunu anlamak için “Turnusol” Kağıdı” veya “Fenolftalein”li kağıt kullanılmaktadır. Bordo bulamacına batırılan;, Kırmızı “Turnusol” Kağıdı ►Mavi renk aldıkları takdirde bordo bulamacı iyi hazırlanmış demektir. Eğer beyaz “Fenolftalein”li kağıt beyaz renkte kalırsa bulamaca bir miktar daha kireçli su ilave edilmelidir. Çivi ile Muayene Diğer Bir Pratik Yöntem İse Çivi İle Yapılan Kontroldür. 3-5 Cm Uzunluğundaki Passız Çivi Yarısına Kadar Bordo Bulamacının İçerisine Batırılarak 5 Dakika Bekletilir. Asit Karakterli Bulamaçlarda Çivinin Çözeltiye Giren Kısmı Esmer Kırmızı Bir Renge Dönüşmektedir. Bu Tip Bulamaçlara Bir Miktar Daha Kireçli Su Vermek Gerekmektedir. Nötr Ve Hafif Kalevi Eriyiklerde İse Çivinin Renginde Bir Değişim Söz Konusu Olmamaktadır. Eğer Bu Şekilde Tavsiye Edilen Kontrol Metodu Uygulanmayacaksa Hazırlanan Bordo Bulamacına Kireç Daima Tavsiye Edilen Miktardan Biraz Fazla Katılmalıdır. Çünkü Kireç, İçerisinde Taş Gibi Bazı Yabancı Maddeleri İhtiva Edebilmektedir. Esasen Kirecin Biraz Fazla Oluşunun Da Hiçbir Zararlı Etkisi Yoktur. Bordo Bulamacı Hazırlanırken ve Uygulanırken Dikkat Edilecek Hususlar Bordo bulamacı hazırlanırken demir ve saç gibi metal kaplar kullanılmamalıdır. Bordo Bulamacının Muhafazası Bordo bulamacı muhakkak kullanılacağı zaman hazırlanmalıdır. Eğer bordo bulamacı hazırlandıktan sonra hemen kullanılmayacaksa 100 litrelik bulamaca 200 gr pekmez veya şeker konulur. Böylece 15-20 gün daha muhafaza etmek mümkündür. Ayrıca pekmez ve şeker ilacın bitkiye daha iyi nüfuz etmesini sağlayarak etkili sonuç alınmasına neden olmaktadır. Bordo Bulamacının Zeytin Bahçelerinde Kullanımı Armillaria kök çürüklüğü hastalığına karşı hastalık yeni başlamış ise hasta kökler kesilip kazındıktan sonra bu yerlere %5 lik bordo bulamacı, %2’lik göztaşı, %5’lik karaboya ilaçlarından biri fırçayla sürülür ve ilaç kuruduktan sonra üzeri aşı macunu ila kapatılır. Diğer bir alternatif olarak ise 750 gr. ardıç katranı ve 250 gr. göztaşı sürülür. Zeytinde halkalı leke hastalığına karşı zeytinler sürgün vermeden önce şubat ayında % 1.5’luk, zeytin ağaçları çiçek açmadan önce ise nisan ayında %1’lik bordo bulamacı uygulanır. Zeytin dal kanseri hastalığına karşı; Sonuç Sonuç olarak bordo bulamacı zeytinde sorun olan dal kanseri ve halkalı leke hastalıkları gibi mantar ve bakteri hastalıklarının ilacıdır. Bu nedenle zeytin bahçelerinde hasat yapıldıktan sonra zeytin ağaçlarına koruma amaçlı bordo bulamacı uygulaması tavsiye edilir. Özellikle hasat sırasında sırık kullanmış olan üreticilerimizin ağacın gövde ve dallarında açmış olabilecekleri yaralanmalar ve zedelenmeler nedeniyle kesinlikle bordo bulamacı kullanması tavsiye edilmektedir. Bordo bulamacının hasat sonrasından itibaren 30 gün arayla birkaç kez uygulanmasında çok büyük yararlar vardır. Kış mevsimi içerisinde oluşabilecek olumsuz hava koşullarına ve don riskine karşı ağacımızın bir nevi sigortası gibi işlev görmektedir bordo bulamacı. Kışın dondan koruduğu gibi yazın da kuraklığa karşı dayanıklılığını arttırır ağacımızın. Tüm bu olumlu özelliklerinin yanı sıra dikkat edilmesi gereken hususları ise kısaca şöyle özetleyebiliriz: |
|
Kaynak:Aydın BAYHAN Ekleyen:admin Tarih:08.01.2018 3:29:31 PM Okunma:1668 | |
http://www.nzob.org.tr/haberoku.asp?id=163 |