NAZİLLİ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI

TARIMSAL YAYIN ve DANIŞMANLIK

|Anasayfa |Haberler|Resim Galerisi

 

                           

 

ÜYE ADI: 

 

ŞİFRE:

  ÜYE OL   ŞİFRE HATIRLAT

 İncir

 

İncir

KISACA İNCİR

Küçük bir meyve olmasına rağmen içerdiği yüzlerce çekirdeğin her birisi birer genetik şifredir. Özellikle çocuklar günde bir adet kuru incir yerse, protein sentezi için gerekli tüm kökleri alabilirler. Protein, vitamin ve mineral deposudur. 100 gr. Kuru incir günlük kalsiyum gereksinimin % 17’sini, demir ve magnezyum gereksinimin % 30’unu fosfor gereksiniminin % 20’sini, Vitamin B1 gereksiniminin % 5’ni Vitamin B2’nin ise % 4’ünü karşılar.

100 gr. KURU İNCİRİN

BESİN DEĞERİ

Enerji : 908 kJ/217 kcal

Protein : 4g

Şeker : 55.3g

Yağ : 1.2g

Diyet : 6.7g * RDA

Kalsiyum : 138mg 17

Demir : 4.2mg 30

Magnezyum : 91.5mg 30.5

Fosfor : 163mg 20

Vit-B1 : 0.073mg 5.2

Vit-B2 : 0.072mg 4.5

* Tavsiye edilen günlük alınması gereken miktarı karşılama %’sidir.

SAĞLIKLI ve LEZZETLİ BİR BESİN İNCİR

Türk kuru inciri en doğal, en sağlıklı meyvedir. Yetişmekte olan gençler ve aktif aktif yetişkinler için kalsiyum, demir ve Vitamin B1 ihtiyacı önemli bir besin olup çok hızlı enerji veren bir meyvedir. Yüksek oranda diyet lifi, kalsiyum ve potasyum içerir. Kolesterol yağ ve sodyum içermez. Yüksek oranda şeker (glikoz, fruktoz) ve mineral madde içerir.

 

İncirin İnsan Sağlığına Üzerindeki Faydaları:

En yüksek lif içeriğine sahip meyvedir.Sadece 1 adet kuru incir 2 gram lif sağlamaktadır, ki bu tavsiye edilen günlük ihtiyacın %20'si'dir. Son 10-15 yılda yapılan araştırmalar sonucunda, bitkisel gıdalarda bulunan liflerin sindirim sisteminin düzgün olarak çalışması açısından çok önemli olduklarını ortaya koymuştur. Besin olarak alınan lifin sindirime yardımcı olduğu ve bazı kanser türlerinin riskini azaltmada etkili olduğu bilinmektedir. Beslenme uzmanları tafafından lif alımını artırmanın en iyi ve en ideal bir yolu olarak, lif açısından zengin olan incir tüketimini önermektedirler.

Lifli yiyecekler çözünür ve çözünmez olarak ikiye ayrılırlar. Çözünmez lif açısından zengin gıdalar, vücuttan atılacak maddelere su kazandırarak bağırsaklardan geçişi kolaylaştırlar.

Böylece sindirim sistemini hızlandırırarak, düzenli çalışmasını sağlarlar. Ayrıca çözünmez lifli besinlerin kolon kanserine karşı koruyucu olduğu da tespit edilmiştir. Çözünür lif açısından zengin besinlerin ise kandaki kolesterol seviyesini %20'den fazla düşürdükleri ortaya konmuştur.

Kolesterol, hangi organın damarında birikirse o organa ait hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin, kalbi besleyen atardamarlarda kolesterol birikimi olursa, göğüs ağrısı, kalp krizi gibi sorunlar oluşur.

Nitekim beslenmeleri lif açısından zengin insanların kanser ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklara daha az oranda yakalandıkları tespit edilmiştir.

Çözünür ve çözünmez liflerin her ikisinin birarada bulunması ise sağlık açısından önemli bir avantajdır: Her iki lif türünün birarada bulunmasının, kanseri engellemede, tek başına olduklarından daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır. İncirde her iki lif türünün -hem çözünür hem de çözünmez liflerin- birarada bulunması inamılmazdır.

George Washington Üniversitesi Tıp Merkezi'nde Hastalıklara Karşı Korunma Enstitüsü'nün başkanı Dr. Oliver Alabaster, incir ile ilgili ifadeleri şöyledir.

-Burada gerçek anlamda sağlıklı ve yüksek lif oranına sahip bir besini ekleme imkanı bulunmaktadır. İncirleri ve diğer yüksek lif oranına sahip besinleri sıklıkla tüketmek ömür boyu sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır.

-California İncir Danışma Kurulunun görüşü (California Fig Advisory Board) meyvelerde ve sebzelerde bulunan antioksidanların insanları birçok hastalıktan koruduğuna inanılmaktadır. Antioksidanlar, vücudumuzdaki kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya dışardan alınan zararlı maddeleri (serbest radikalleri) etkisiz hale getirirler ve hücrenin tahrip edilmesini engellemiş olurlar. Scranton Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, kuru incirin, antioksidan bakımından zengin fenol bileşimine diğer meyvelere göre çok daha fazla sahip olduğu belirlenmiştir. Fenol, mikroorganizmaları öldürücü -antiseptik- bir madde olarak kullanılmaktadır. Scranton Üniversitesi’nde yapılan değerlendirmelere göre, İncirdeki fenol miktarı, diğer meyvelerle kıyaslandığında çok daha fazladır.

-New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada ise, kuru incirin içerdiği omega-3, omega-6 yağ asitleri ile fitosterol (bitkilerde bulunan yağımsı madde) sayesinde kolesterolü düşürücü olarak da önem taşıdığı anlaşılmıştır. Bilindiği gibi omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vücut tarafından üretilemezler ve gıdalarla alınmaları gerekmektedir.Ayrıca bu yağlar özellikle kalp, beyin ve sinir sisteminin sağlıklı şekilde işlev görmesi açısından önemlidir.

California İncir Danışma Kurulu tarafından "adeta doğanın en mükemmel meyvesi" olarak bahsedilen incir, insanoğlunun bildiği en eski meyvelerden biri olmasına rağmen, gıda üreticileri tarafından yeniden keşfedilmektedir. Çünkü besin değerinin yüksek olması, sağlık için faydaları, bu meyveye ayrı bir önem kazandırmaktadır.

-İncir hemen hemen her özel diyetin parçası olabilir: İncir doğal olarak yağ, sodyum ve kolesterol içermediği ve yüksek lif oranına sahip olduğu için, kilo vermeye çalışan kişiler için de uygun bir besindir. Aynı zamanda incir, bilinen tüm meyvelere göre en yüksek mineral içeriğine sahiptir. 40 gram incir, 244 mg potasyum (günlük ihtiyacın % 7'si), 53 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %6'sı) ve 1.2 mg demir (günlük ihtiyacın %6'sı) içermektedir.İncirde kalsiyum oranı çok yüksektir; meyveler arasında kalsiyum içeriği açısından portakaldan sonra ikinci sırada gelmektedir.

40 gram incir, 244 mg potasyum (günlük ihtiyacın % 7'si), 53 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %6'sı) ve 1.2 mg demir (günlük ihtiyacın %6'sı) içermektedir.

İncir, uzun süreli hastalıklardan sonra hızlı şekilde iyileşmeye yardımcı olan, güç ve kuvvet veren bir ilaç olarak da düşünülmektedir. Fiziksel ve zihinsel zorlanmayı ortadan kaldırır ve vücuda enerji ve güç sağlar.

İncirin en önemli besin öğesi, tüm meyvenin % 51-74'ünü oluşturan şekerdir ve tüm meyveler arasında en yüksek şeker oranını içermektedir. Ayrıca incir, astım, öksürük ve soğuk algınlığı gibi durumlarda da tedavi amaçlı tavsiye edilmektedir.


Burada çok sınırlı olarak yer verdiğimiz incirin faydaları, Allah'ın insanlar üzerindeki rahmetinin bir göstergesidir. Rabbimiz zevkle yenen bu meyve içerisinde, insanın ihtiyacı olan maddeleri, onun sağlığına uygun bir denge ile, adeta paketlenmiş şekilde yararına vermektedir.

Allah'ın bu özel nimetinin Kuran'da zikredilmesi de, incirin insanlar için önemine bir işaret olabilir. (En doğrusunu Allah bilir.) İncirin besin değerinin, insan sağlığı açısından öneminin, ancak gelişen tıp ve teknolojik imkanlarla tespit edilebilmesi, kuşkusuz Kuran'ın, herşeyin bilgisine sahip Allah'ın sözü olduğunun göstergelerinden biridir.

 

  KURU İNCİRDE HASAT VE KURUTMA

Hasat, kuru incirde kaliteyi etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Hasada başlamadan önce, bahçemizi hasada hazırlamak amacıyla yüzeysel olarak bir toprak işlemesi yapılmalıdır. Çünkü, incirler ağaçtan düşerken % 30 civarında nem içerirler. Yapısı yumuşak ve nemi yüksek olan bu buruk incirler eğer ağaç altında kötü bir zemine düşerse, meyvede patlamalar ve zedelen- meler olur. Bunu önlemek amacıyla incirin düştüğü zemini sürgü çekerek düzeltmemiz gerekir.

Taze olarak hasat edilmeyen incirler ağaç üzerinde su kaybederler. Buruk denilen bu meyvelerin sap kısımlarında mantarlaşma meydana gelir ve meyveler kendiliğinden dökülür. Ağaç altlarına dökülen bu incirler her gün düzenli olarak hasat edilmelidir. Her gün yapılan hasat sayesinde hayvan-haşere zararı en alt düzeye indirilir, kuru incir meyvesinde en büyük sorun olan incir kurdu kelebeklerinin geceleri ağaç altlarındaki buruk incirlere yumurta bırakması önlenir. İhracatta büyük sorun yaratan ve en büyük bulaşma kaynağı toprak olan Aflatoksin'in ağaç altındaki incirlere bulaşması önlenmiş olur. Hasat edilen incirler en kısa sürede kurutma yerlerine götürülerek sergilere serilmelidir.

KURUTMA Ağaç altından toplanan ve % 30-50 civarı nem içeren incirler, nemin % 18- 20'ye düşmesi amacıyla sergilere serilerek kurutulur. Sergi yerlerinin temiz olması ve toza açık alanlar olmaması gerekir. Ege Bölgesi'nde kullanılan en uygun kurutma ortamı, toprak zemin üzerine 10 cm. yükseklikte yerleştirilmiş telli ve plastik örgülü kerevetlerdir. Kerevetler kurutma süresini kısaltır, kirliliği azaltır ve kolaylıkla üst üste yığılıp üzeri örtülerek incirlerin ani yağışlardan korunmasını sağlar. Ayrıca, kerevetler her akşam gün batımından önce toplanıp üst-üste yığılmalı ve incir kurdu kelebeklerinin girmesine engel olacak şekilde üzerleri örtülmelidir. Bu yerlerde geceleri ışık yakılmalıdır. Böylece incir kurdu kelebeğinin yumurta bırakması önlenmiş olur.

Toplanan incirler hazırlanan kerevetlere tek sıra halinde serilmelidir. Serilen bu incirler her gün düzenli olarak kontrol edilmeli, ters yüz edilerek kurutma kolaylaştırılmalı ve içlerinden ekşi olanlar seçilerek ayrılmalı ve başka bir sergiye serilmelidir.

Yeterince kurumuş incirler kuru ve sert yapılarıyla henüz kurumamış olanlardan kolayca ayrılır. Tam anlamıyla kurumuş olan incirler serin saatlerde sergilerden alınmalıdır. Kerevetlerden alınan kuru incirler, daha önce badana edilip yerleri yıkanmış olan depolara getirilmelidir. İncirler depoda kalitelerine ve boylarına göre ayrılır. Çürük, kuş yenikli ve kabuğu zedeli incirler seçilerek ayrılır. Seçim işlemi gündüz yapılmalıdır.

Boylanmış ve seçimi yapılmış incirler en kısa sürede kooperatiflere nakledilmelidir. İncirleri naklederken mutlaka plastik kasalar kullanılmalıdır. Böylece incirlerin ezilmesi ve kalite kayıpları önlenmiş olur. Ürününüzün bol ve bereketli olması dileğiyle.

 

 

Lifli yiyecekler çözünür ve çözünmez olarak ikiye ayrılırlar. Çözünmez lif açısından zengin gıdalar, vücuttan atılacak maddelere su kazandırarak bağırsaklardan geçişi kolaylaştırlar.

Böylece sindirim sistemini hızlandırırarak, düzenli çalışmasını sağlarlar. Ayrıca çözünmez lifli besinlerin kolon kanserine karşı koruyucu olduğu da tespit edilmiştir. Çözünür lif açısından zengin besinlerin ise kandaki kolesterol seviyesini %20'den fazla düşürdükleri ortaya konmuştur.

Kolesterol, hangi organın damarında birikirse o organa ait hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin, kalbi besleyen atardamarlarda kolesterol birikimi olursa, göğüs ağrısı, kalp krizi gibi sorunlar oluşur.

Nitekim beslenmeleri lif açısından zengin insanların kanser ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklara daha az oranda yakalandıkları tespit edilmiştir.

 

Çözünür ve çözünmez liflerin her ikisinin birarada bulunması ise sağlık açısından önemli bir avantajdır: Her iki lif türünün birarada bulunmasının, kanseri engellemede, tek başına olduklarından daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır. İncirde her iki lif türünün -hem çözünür hem de çözünmez liflerin- birarada bulunması inamılmazdır.

George Washington Üniversitesi Tıp Merkezi'nde Hastalıklara Karşı Korunma Enstitüsü'nün başkanı Dr. Oliver Alabaster, incir ile ilgili ifadeleri şöyledir.

-Burada gerçek anlamda sağlıklı ve yüksek lif oranına sahip bir besini ekleme imkanı bulunmaktadır. İncirleri ve diğer yüksek lif oranına sahip besinleri sıklıkla tüketmek ömür boyu sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır.

-California İncir Danışma Kurulunun görüşü (California Fig Advisory Board) meyvelerde ve sebzelerde bulunan antioksidanların insanları birçok hastalıktan koruduğuna inanılmaktadır. Antioksidanlar, vücudumuzdaki kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya dışardan alınan zararlı maddeleri (serbest radikalleri) etkisiz hale getirirler ve hücrenin tahrip edilmesini engellemiş olurlar. Scranton Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, kuru incirin, antioksidan bakımından zengin fenol bileşimine diğer meyvelere göre çok daha fazla sahip olduğu belirlenmiştir. Fenol, mikroorganizmaları öldürücü -antiseptik- bir madde olarak kullanılmaktadır. Scranton Üniversitesi’nde yapılan değerlendirmelere göre, İncirdeki fenol miktarı, diğer meyvelerle kıyaslandığında çok daha fazladır.

-New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada ise, kuru incirin içerdiği omega-3, omega-6 yağ asitleri ile fitosterol (bitkilerde bulunan yağımsı madde) sayesinde kolesterolü düşürücü olarak da önem taşıdığı anlaşılmıştır. Bilindiği gibi omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vücut tarafından üretilemezler ve gıdalarla alınmaları gerekmektedir.Ayrıca bu yağlar özellikle kalp, beyin ve sinir sisteminin sağlıklı şekilde işlev görmesi açısından önemlidir.

California İncir Danışma Kurulu tarafından "adeta doğanın en mükemmel meyvesi" olarak bahsedilen incir, insanoğlunun bildiği en eski meyvelerden biri olmasına rağmen, gıda üreticileri tarafından yeniden keşfedilmektedir. Çünkü besin değerinin yüksek olması, sağlık için faydaları, bu meyveye ayrı bir önem kazandırmaktadır.

-İncir hemen hemen her özel diyetin parçası olabilir: İncir doğal olarak yağ, sodyum ve kolesterol içermediği ve yüksek lif oranına sahip olduğu için, kilo vermeye çalışan kişiler için de uygun bir besindir. Aynı zamanda incir, bilinen tüm meyvelere göre en yüksek mineral içeriğine sahiptir. 40 gram incir, 244 mg potasyum (günlük ihtiyacın % 7'si), 53 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %6'sı) ve 1.2 mg demir (günlük ihtiyacın %6'sı) içermektedir.İncirde kalsiyum oranı çok yüksektir; meyveler arasında kalsiyum içeriği açısından portakaldan sonra ikinci sırada gelmektedir.

40 gram incir, 244 mg potasyum (günlük ihtiyacın % 7'si), 53 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %6'sı) ve 1.2 mg demir (günlük ihtiyacın %6'sı) içermektedir.

İncir, uzun süreli hastalıklardan sonra hızlı şekilde iyileşmeye yardımcı olan, güç ve kuvvet veren bir ilaç olarak da düşünülmektedir. Fiziksel ve zihinsel zorlanmayı ortadan kaldırır ve vücuda enerji ve güç sağlar.

İncirin en önemli besin öğesi, tüm meyvenin % 51-74'ünü oluşturan şekerdir ve tüm meyveler arasında en yüksek şeker oranını içermektedir. Ayrıca incir, astım, öksürük ve soğuk algınlığı gibi durumlarda da tedavi amaçlı tavsiye edilmektedir.

Burada çok sınırlı olarak yer verdiğimiz incirin faydaları, Allah'ın insanlar üzerindeki rahmetinin bir göstergesidir. Rabbimiz zevkle yenen bu meyve içerisinde, insanın ihtiyacı olan maddeleri, onun sağlığına uygun bir denge ile, adeta paketlenmiş şekilde yararına vermektedir.

Allah'ın bu özel nimetinin Kuran'da zikredilmesi de, incirin insanlar için önemine bir işaret olabilir. (En doğrusunu Allah bilir.) İncirin besin değerinin, insan sağlığı açısından öneminin, ancak gelişen tıp ve teknolojik imkanlarla tespit edilebilmesi, kuşkusuz Kuran'ın, herşeyin bilgisine sahip Allah'ın sözü olduğunun göstergelerinden biridir.


 

DOKÜMANLAR
1-BROŞÜR 2
2-ÇİFTÇİ MEKTUBU 0
3-ÇİFTÇİ MEKTUBU 1
4-FORM A (YILLIK& 2

@Her Hakkı Saklıdır..Nazilli Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Danışmanlık ve Yayım Hizmetleri Web Sitesi.İzinsiz Hiçbir içerik Kopyalanamaz ve Çoğaltılamaz. 

Tasarım & Programlama (I&D DESIGN).. İçerik Yönetimi ve Güncelleme Serdal Carlat..